Program

Åhus föreläsningsförening hösten 2022


3 november Conny Nilsson: ”Mitt liv med musiken – del 2”

Frontfiguren i Berth Idoffs, Erik Lihms och Matz Bladhs orkestrar bjuder in till en musikresa.

Läs mer: https://sv.wikipedia.org/wiki/Conny_Nilsson


10 november Dafvid Hermansson: ”Byarna som försvann”

När skjutfältet på Ravlunda utökades på !940- och 50-talen raderades många historiska gårdar och byar ut. Under årtiondena dessförinnan hade dessa platser med anor från 1600- talet gästats av många av den tidens storheter, som där kunde leva ett gott fritidsliv. Kvällens föredragshållare är historielektor och chef för Kiviks museum.

Läs mer: https://www.samverkanhanobukten.org/dafvid-hermansson/


17 november Anders Lundin: ”Från lärare till omtyckt programledare i TV”

Personligt, utlämnande och med mycket humor och värme reflekterar han över den ovanliga livsresa han har gjort. Utan att ha känt sig särskilt framåt eller målinriktad har han efterhand funnit sin egen väg till framgång. 

Läs mer: https://www.anderslundin.se/


10 februari

Håcan Nilsson: ”Vikten av att kunna prata allvar på ett lättsamt sätt”

Bankman, radiopratare, moderator – efter att han bl.a. har berättat episoder från tidigare intervjuer får vi uppleva ”Hässleholms Skavlan” med en hemlig gäst. 

Läs mer: http://www.hnilssonab.com/

 

17 februari

Kerstin och Johan Höfler: ”Välfärdsbrott”

Till vardags är de läkare respektive polis och tillsammans har de skrivit spänningsromanen ”Råttan”. Här berättar de om boken och hur den organiserade brottsligheten nästlar sig in i byråkratins korridorer och plundrar skattebetalarna på välfärdsmiljarder.

Läs mer: https://sjungogudinna.com/2020/10/22/kerstin-och-johan-hofler/

 

24 februari

Anna Bromée: ”Vi älskar dansbandz”

I unga år sjöng hon under flera år i dansband och blev sedan skådespelerska. I denna föreställning bjuder hon med kärlek och värme på en humoristisk djupdykning i dansbandshistorien.

Läs mer: https://www.annabromee.se/

 

3 mars

Thomas Pettersson och Ingemar Nilsson: ”Hjärta och smärta del 2” 

En erfaren hjärtläkare och en trubadur tar sig gemensamt an ämnet. Information om hjärtsjukdomar varvas med lämplig sång och musik.

OBS: Vi inleder med årsmöte 18:30.

Läs mer: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=372135066747540

 

10 mars

Sune Nordgren: ”Samma blick på Åhus men med 50 års skillnad”

När han hittade en mängd sparade negativ till foton tagna hösten 1971 kom idén att söka upp samma motiv igen. Detta ”coronaprojekt” genomfördes våren 2021 och nu låter han oss ta del av resultatet.

Läs mer: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sune_Nordgren

 

17 mars

Fredrik Ekdala: ”Hur fel kan det bli?”

En musikalisk föreställning med underrubriken ”Ett liv, en gitarr och Parkinsons sjukdom”.

Läs mer: https://www.fredrikekdala.se

 

27 oktober Anders Kompass: ”Mänskliga rättigheter behöver erövras varje dag” Han blev allmänt känd som ”visselblåsare” efter många års arbete inom FN, var därefter ambassadör i Guatemala och blev sedan ordförande i Individuell Människohjälp. Anders är nu verksam på det nybildade ”Institutet för mänskliga rättigheter” i Lund. Många har undrat om det verkligen ska behövas ett sådant i Sverige. Här är vi väl redan världsmästare i det ämnet?

Läs mer:https://www.institutetmotmutor.se/news/perspektiv-anders-kompass-om-visselblasning-och-kopplingen-mellan-korruption-och-manskliga-rattigheter/